Passive house school in Brixlegg

Renovation and extension to passive house standard

Planning: Architekturbüro DI Raimund Rainer

The school in Brixlegg (Tyrol, Austria) was completed in February 2007 in passive house construction. Comfort, sustainability, energy savings and climate protection combined with costs as the priorities of renovation. Likewise town planning played a role: the new square structure joins the school yard, grades 5-9 and kindergarten. The school was organized in four levels and encloses a covered entrance.

A highly insulated building shell with passive house windows (with automatic exterior shading) and a central ventilation system with heat recovery establish the prerequisites for the passive house standard (heating requirement less than 15 kWh/m²a). The school was also build with handicapped access (an elevator joins all the levels).

Basic data

projektschool renovation in Brixlegg
sizeca. 3500 m2
heating systemheating and hot water via solar energy

Particular measures

controlled ventilation
compact floor plan
passive house windows
high quality building insulation
automatic shading system

Savings
previous consumption in kWh/m2 a no comparison (rebuilding)
present consumption in kWh/m2 a 15
reduced CO2-emissionsno comparison (rebuilding)

Energy costs are saved thanks to extension – energy-efficient construction makes it possible.